top of page

Breien en haken is gezond! (maar dat wisten we stiekem al)

Het jaar 2024 is alweer enkele dagen oud, een nieuw jaar voor het maken van de allermooiste brei- en haakprojecten. Aangezien breien en haken nog steeds een soort van stoffig imago heeft wil ik deze keer graag even een leuk weetje delen. Als iemand dan nog eens breien/haken ziet als een oma activiteit dan kan je na het lezen van deze blog in ieder geval aangeven dat je gezond bezig bent :)Dat breien en haken een verslaving is voor velen daar hebben we het nu maar even niet over, maar wist je dat het wel heel goed is voor de mentale gezondheid? Onlangs kwam ik een Insta post van iemand tegen die verwees naar een artikel in The Guardian (link staat onderaan de pagina) Daarin stond vermeld dat breien en haken er voor kan zorgen dat je hartslag en bloeddruk daalt maar ook je ademhalingsfrequentie! Dit betekent dan weer meer kans op volledig kunnen ontspannen.


Mogelijk heeft het te maken met het uitvoeren van telkens terugkerende (repeterende) handelingen waar je weinig over na hoeft te denken en het getik van de naalden bij het breien. Dit geldt uiteraard voor de wat meer geoefende breisters en haaksters. Als beginner kan het juist ook weer frustrerend zijn als een steek niet lukt of als er gaten in het werk vallen doordat er steken zijn gevallen. Maar goed, er vanuitgaande dat je lekker in de brei/haak flow zit dan geeft dit dus een heerlijk ontspannen gevoel en daarbij heb je geen handen meer vrij om een telefoon vast te houden.Het scrollen op je schermpje blijft daarmee achterwegen waardoor je minder stress van buitenaf zou kunnen ervaren.

Ook wordt in het artikel aangegeven dat breien en haken soms wordt geadviseerd om de mentale gezondheid op orde te houden, het kan er namelijk voor zorgen dat (de kans op) depressie wordt verminderd omdat het helpt om negatieve gedachten aan de kant te zetten. Er is zelfs bewijs dat breien en haken positief bijdraagt aan de cognitieve gezondheid.Dat is nog eens goed nieuws om het jaar mee te starten! Veel brei- en haak plezier :)

Liefs, Eveline Dit is mijn wensenlijst voor dit jaar, wat zijn jouw wensen?


  • Een mooie kabeltrui breien voor mijn dochter

  • Elke maand een mooi paar sokken breien

  • Elke maand een nieuwe steek leren

  • naar een handwerkbeurs

  • In contact komen met andere brei- en haak verslaafden

  • verschillende soorten wol uitproberen (mogelijk uit verschillende landen)

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page