top of page

Help! Welke wol moet ik kiezen?

Typ het woord 'wol' in bij Google en dan.... Kan je verdwaald raken in het grote wol doolhof (het wordt vanzelf de wol hemel, sneller dan je denkt en dan is er echt geen weg meer terug haha).

Je hebt een leuk patroon gevonden en bent nu op zoek naar de wol die voor jouw project perfect is. Omdat er zo veel soorten te vinden zijn kan het soms, zeker voor beginnend breisters (en haaksters


) best lastig zijn om een keuze te maken. Om je hier een beetje bij te helpen zijn hier wat handige weetjes die het jou hopelijk wat makkelijker gaan maken.


Als eerste is er het verschil in dikte

De wol(garen) dikte wordt aangegeven met een nummer en/of naam. Het verschilt nog wel eens hoe het op het etiket wordt aangegeven. Dit kan zijn met een nummer, met een naam maar het kan ook zijn dat alleen de naalddikte aangegeven wordt. Het overzicht:

0- Lace - Naalddikte 2-2,5 1- Super Fine- Naalddikte 2,5-3 2- Fine - Naalddikte 3- 3,5 3- Light/DK- Naalddikte 3,5-4,5 4- Medium/Aran- Naalddikte 4,5-6 5-Bulky/Chunky- Naalddikte 6-8 6- Super Bulky/Chunky- Naalddikte vanaf 9


Stekenverhouding

In (bijna) elk patroon wordt een stekenverhouding aangegeven. De stekenverhovuding geeft weer hoeveel steken er in de breedte en hoogte er nodig zijn voor een proeflapje van 10cm x 10cm. Voordat je start met je project is het verstandig om even een proeflapje te maken zodat je in kan schatten of je project er ook zo uit gaat zien als je zou willen. Als je lapje groter of kleiner is dan kan je overwegen om je naalddikte aan te passen om tóch je project tot een goed resultaat te verwerken. Vezels

Ook de vele verschillende materialen waar de garens van gemaakt zijn kan invloed hebben op je keuze. Er wordt 'wol' gemaakt van enkel synthetische vezels, van natuurlijke wol in combinatie met synthetische vezels, er zijn verschillende soorten natuurlijke wol maar ook garens van katoen, linnen, zijde en zo zijn er nog wat plantaardige mogelijkheden. Van de meest bekende zal ik proberen een kleine omschrijving te geven

Alpaca De vezel van de alpaca wol lijkt qua structuur erg veel op die van schapenwol. De diameter van de vezel is wat kleiner (minder dik) dan schapenwol waardoor het zeer zacht aanvoelt en mede hierdoor ook een luxe uitstraling heeft. De wol is duurzaam en pilt niet zo snel. Alpacawol prikt niet op de huid maar is wel super warm. In tegenstelling tot schapenwol bevat alpaca wol geen lanoline (wolvet) en is hierdoor hypoallergeen. Alpaca wol kan geverfd worden maar met ongeveer 22 natuurlijke kleuren en vele tinten kan je al veel mooie projecten maken en is het ook beter voor de natuur. Schapenwol De schapenwol vezels zijn over het algemeen wat grover maar de verschillende soorten schapen hebben verschillende wol vezels. Zo is dat van een Texels schaap ruw en grof en dat van de Merinoschaap weer heel fijn waardoor het weer zacht aanvoelt. Bij Merino wol is het belangrijk om na te gaan of de schapen vrij zijn gebleven van mulesing. Mulesing wordt in Australië nog wel eens uitgevoerd maar voor het welzijn van het schaap is dit uit den boze. Wol heeft de eigenschap dat het kan gaan vervilten als het in aanraking komt met zeep en warm water. Wol dat


wél in de wasmachine kan is chemisch behandeld.

Superwash: Soms staat er bij wol wel eens aangegeven dat het om 'Superwash'gaat. De wol heeft dan een behandeling gehad waardoor het machine wasbaar is.


Mohair Deze vezel komt niet van een schaap maar van een geit, de angorageit (niet te verwarren met het konijn). Het is net zo warm als wol maar veel lichter. Mohair is een luxe wol en wordt vaak gebruikt voor luchtige projecten of als extra draad om samen met schapenwol te breien of haken zodat het project minder stug aanvoelt.

Katoen

Deze vezel wordt gewonnen uit de katoenplant en wordt vaak gebruikt in zomerse kledingstukken omdat het licht en luchtig is. De natuurlijke kleur is wit (soms met wat groentinten of bruintinten) maar wordt vaak geverfd. Ook kan je gemerceriseerde katoen kopen. De vezels hebben dan een behandeling ondergaan waardoor de katoen glanzend wordt en daardoor wat luxer oogt. Ook is het hierdoor sterker en beter bestand tegen meeldauw. Helaas betekent een extra behandeling wel dat het minder duurzaam wordt.

Nylon Nylon is een niet natuurlijke polyamide vezel (kunststof) en wordt vaak toegevoegd aan de natuurlijke wol om het sterker en elastischer te maken maar hierdoor kan de wol ook gewassen worden. Sokkenwol bevat vaak polyamide zodat het minder snel slijt.

Viscose Viscose wordt gemaakt van houtvezels maar er is een chemisch proces voor nodig om het te kunnen verwerken in kleding. Het voelt zacht aan en neemt goed vocht op.


Acryl

Acryl (polyacryl) is een synthetische vezel. Acryl wol is niet duurzaam en uit een onderzoek (uitgevoerd door de universiteit van Plymouth in 2016) blijkt dat tijdens het wassen van acryl 5 keer meer deeltjes loskomen dan de combinatie polyester-katoen en 1,5keer meer dan polyester. Je kan wel raden waar deze kleine deeltjes in terecht komen.Hopelijk geeft al deze informatie je wat meer inzicht om een keuze te kunnen maken als je eenmaal in het wol doolhof, ook wel wol hemel, terecht bent gekomen :) Heel veel brei en haak plezier!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page